"اعتماد به نفس پایین، مانند رانندگی در جاده زندگی است در حالی که دستتان را روی ترمز گذاشته اید" ماکسول مالتز
تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب در چیست؟ اعتماد به نفس جذاب است. افرادی که اعتماد به نفس واقعی دارند از دیگران درخواست میکنند و از دیگران الهام میگیرند. اعتماد به نفس به این افراد در کار و روابط شخصی برتری میدهد زیرا اعتماد به نفس امری مسری است. وقتی شخصی به توانایی های خود اطمینان داشته باشد، دیگران نیز با اعتماد به نفس به او پاسخ میدهند. اما بین اعتماد به نفس واقعی و کاذب تفاوت بسیاری وجود دارد. تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب را میتوان از هم تشخیص داد. وقتی کسی اعتماد به نفس کاذب از خود نشان دهد، این اعتماد به نفس به جای اینکه برای دیگران جذاب باشد، دیگران را دور میکند و فرد را به عنوان یک شخص غیرقابل اعتماد نشان میدهد.
تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب
متأسفانه، افرادی که تظاهر به داشتن اعتماد به نفس می کنند، به ندرت تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب را در خود تشخیص میدهند اما دیگران این مسأله را در آن ها میبینند پیش از آن که خودشان متوجه شوند. افرادی که دارای اعتماد به نفس کاذب هستند، معمولاً واکنش دیگران نسبت به خود را نمیپذیرند و با جملاتی از قبیل: «من به اینکه دیگران چه فکر میکنند اهمیت نمیدهم» یا: «آنها فقط حسادت میکنند» سعی در رد نظر دیگران دارند. این موضعگیری ممکن است روحیه آنها را تقویت کند، اما این مشکل را همواره زنده نگهمیدارد و دیگران را بیشتر از آنها دور میکند. بنابراین لزوم شناخت تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب میتواند راهگشا باشد.
اعتماد به نفس واقعی و کاذب
در حقیقت اعتماد به نفس کاذب در جامعه ما مدام تشویق میشود. پیام “fake it ‘til you make it” یا "تا وقتی که بتونی انجامش بدی اداشو دربیار". حاکی این مسأله است. بسیاری از مردم فقط ادای داشتن اعتماد به نفس را در میآورند بدون اینکه به آن دست پیدا کنند یا تلاشی در این زمینه انجام دهند؛ چون فکر میکنند جعلی و کاذب بودن میتواند به اندازه کافی خوب باشد. تا زمانی که این تفکر وجود داشته باشد، تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب نادیده گرفته میشود و بسیاری از افراد در این بیراهه گیر میکنند. اعتماد به نفس واقعی نیازی به جعل ندارد. کسانی که واقعاً اعتماد به نفس دارند، ادای آن را درنمیآورند.
تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب
تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب
1. داشتن اعتماد به نفس واقعی به این معنا نیست که شما باید همه چیز را بدانید. این بدان معناست که شما به اندازه کافی به خودتان ایمان دارید که سؤال کنید و کمک بخواهید. این بدان معناست که شما به تواناییهای شخصی خود برای یادگیری و رشد اعتقاد دارید، بنابراین یکی از نشانههای اعتماد به نفس واقعی و کاذب در این است که وقتی واقعا اعتماد به نفس دارید و چیزی را نمیدانید، میپذیرید که اعتراف کنید و مایلید تا یاد بگیرید و دوباره امتحان کنید. اما اعتماد به نفس کاذب درست برعکس است یعنی درخواست کمک نکردن، اعتراف نکردن به ندانستن و عدم تمایل به یادگیری.
2. تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب در این است که اعتماد به نفس واقعی به این معنی است که شما مجبور نیستید از هر جهت کامل و عالی باشید. افراد با اعتماد به نفس اشتباه میکنند، مسئولیت آن اشتباهات را میپذیرند، آنها را اصلاح میکنند، از آنها میآموزند و حرکت میکنند. اما تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب را ببینید: کسانی که اعتماد به نفس واقعی ندارند، به جای پذیرش مسئولیت، دیگران را سرزنش میکنند، اشتباهات خود را پنهان میکنند و اغلب در این روند زیادهروی میکنند. آنها به دنبال یادگیری نیستند که البته این بدان معنی است که آنها احتمالا اشتباهاتشان را مرتب تکرار میکنند.
تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب
3. تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب در این است که كسانی كه واقعاً اعتماد به نفس دارند، اعتماد به نفس خود را فریاد نمیزنند. آنها فروتن هستند و نیازی به جلب توجه دیگران ندارند. آنها بیشتر به اصل و جوهره اعتماد به نفس توجه دارند تا اینکه بخواهند ژست آن را بگیرند. تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب در اینجا به خوبی مشخص است. در مقابل ، افرادی که اعتماد به نفس کاذب دارند ، غالباً روش "به من نگاه کنید" را برای نشان دادن خود انتخاب میکنند. آنها در انجام بخشی از مظاهر اعتماد به نفس به قدری زیادهروی میکنند که به نظر میرسد احمق یا متکبر هستند. تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب بسیار است. این افراد معمولاً با حمله به كسانی كه آنها را به چالش میكشند، سوالات را منحرف میكنند و با عقاید متفاوت مخالفت مینمایند؛ دلیلش مشخص است: چیزی از جوهره اعتماد به نفس در آن ها نیست و آنها فقط ژست آن را میگیرند.
4. تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب در این است که اعتماد به نفس واقعی غیرقابل انكار و پایدار است. به عقاید عامه یا شرایط گره خوردهاست و ثابت و همیشه حاضر است. کسانی که به خود اطمینان دارد، به آنچه دیگران فکر میکنند اعتماد ندارند در عوض مایلند که آنچه فکر میکنند را شکل دهند و به خواست خود عمل کنند. این نوع اعتماد به نفس ناشی از این است که بدانیم چه کسی هستیم و برای چه چیزی باید ایستادگی کنیم. تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب قابل توجه است. کسانی که بدون ارزش و باورهای محکم، صرفاً با اطمینان اقدام میکنند، در حقیقت بدون پایه و اساس و استقلال عمل میکنند. از آنجا که اعتماد به نفس آنها ریشه در ارزشها و عقاید ندارد، تنها در پی کسب اعتبار ظاهری است. این موارد باعث میشود اعتماد به نفس کاذب انسان را بر زمین لرزان قرار دهد.
تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب
5. كسانی كه واقعاً به خود اطمینان دارند، به خودشان هدیه میكنند. تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب را ندیده نگیریم. این افراد نیازی به لجاجت و محافظهکاری در برابر دانش، منابع، ایدهها و... ندارند. آنها معتقدند که چیزهای زیادی برای تجربه کردن وجود دارد و از این فرصت برای کمک به دیگران استقبال میکنند. آنها همچنین صاحب روح بزرگی هستند، بهترینها را در دیگران میبینند، از تحقیرها و توهینهای غیرعمدی چشمپوشی میکنند و برای حل و فصل مناقشات با جدیت تلاش میکنند. تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب در اینجا مشهود است. کسانی که وانمود میکنند با اعتماد به نفس هستند میتوانند دیوار بسازند، خود را منزوی کنند و چشم انداز آگاهانهای از آینده ندارند. آنها دوست ندارند آنچه را که میدانند به اشتراک بگذارند و در زندگی خود انسانهای سخاوتمندی نیستند. تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب این است که آنها از محدوده خود محافظت میکنند و نزدیک شدن دیگران به این محدوده را تجاوز تلقی میکنند. این افراد از آنجا که در برخورد با دیگران بسیار حالت دفاعی دارند، باعث افزایش درگیریها میشوند. آنها اظهار نظرهای بیغرض را توهین تلقی میکنند و فکر میکنند کسانی که از آنها سؤال میکنند قصد حمله دارند. آنها تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب را نمیدانند.
تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب
در ریشه همه این رفتارها تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب است. تظاهر به اعتماد به نفس برای مدت طولانی نمیتواند دیگران رافریب دهد و به زودی مشخص میشود که افراد با اعتماد به نفس کاذب در تلاشند چیزی را پنهان کنند. معمولاً آنچه آنها سعی در پنهان کردن دارند، عدم اعتماد به نفس است. فقط پذیرش تفاوت اعتماد به نفس واقعی و کاذب برای درخواست کمک، این مشکل را برطرف میکند و انسان را در مسیر صحیحی به سمت توسعه عمیق سطح اعتماد به نفس قرار میدهد. با این حال، برای برخی، این پذیرش هرگز انجام نمیشود و در نتیجه، چگونگی داشتن اعتماد به نفس واقعی که میتواند به روابط محکم تر با دیگران منجر شود، همواره بر آنها نامعلوم میماند.
برای نگاه عمقی تر با مرکز مشاوره در اصفهان در تماس باشید